För att varje individ som deltar i vissa typer av undersökningar skall känna sig säkra på att de kan svara korrekt och i förtroende finns ett flertal sätt skydda individen.
Koppla bort kontaktuppgifter
Ett sätt är att helt koppla bort den svarandes uppgifter från svaret. Detta är normalt vid exempelvis medarbetarundersökningar där kontaktuppgifter inte behövs så snart individen svarat på undersökningen.
Gruppering av bakgrundsuppgifter
Undersökningar där individens identitet är viktig att skydda bör använda minimalt med bakgrundsuppgifter och uppgifter som används bör inte gå att spåra till individen. Därför är det praxis att inte använda uppgifter som inte är mer detaljerade än nödvändigt, exempelvis inte använda faktisk ålder utan åldersspann, att inte använda direkt titel (ex. "VD") utan grupperingar ("ledning") och inte använda faktisk anställningstid utan spann för anställningstid.
Begränsad filtrering
Genom att begränsa antalet sätt som vi tillåter filtrering till att vara knutet till den roll/syfte som varje läsare har kan vi också minimera risk för missbruk. Det kan exempelvis vara att filtrering på kön kan vara relevant för en HR-avdelning som vill se hur olika frågor fungerar beroende på kön, medan för en enskild chef med 8 medarbetare är kanske inte könsfördelningen lämplig som verktyg. Det kan också vara så att du som chef endast kan se dina direkt rapporterandes svar eller någon nivå därunder, medan du inte kan se detaljerade uppgifter för en enskild avdelning som är flera nivåer under din egna.
Automatiskt skydd vid få svar
Systemet tillåter automatiskt skydd om det finns färre än ett visst antal svar. Vanligast är att Quicksearch använder ett gränsvärde på 8 svar för spridning (man kan se exakt hur svaren har fördelats på en fråga) och 5 svar för att visa beräknade värden som NPS, eNPS, medel- eller indexvärden och medarbetarindex.
Gränserna på 8 respektive 5 svar fungerar bra i många fall men beroende på organisation, syfte eller sammanhang är det möjligt för er organisation att ändra dessa gränsvärden.
Tid som hjälpmedel för att skydda respondenten
Om en person med tillgång till resultatet kan se exakt vid vilket tillfälle en annan person svarar på undersökningen är det också möjligt att se effekten svaret har på det totala indexet när svaret kommer in genom att granska före och efter. Ett enkelt men bra sätt att skydda individen är att uppdatera resultatet vid jämna mellanrum snarare än direkt i realtid. På så sätt kan man minska risken att enskilda svar kan uttolkas.