Det finns inget facit hur resultat presenteras på bästa sätt, det beror helt på dialogens (enkätens) struktur, vilken typ av undersökning som genomförts och vem som ska få ta del av resultatet. Våra portaler i Workbook erbjuder en mängd valmöjligheter och anpassningar så att ni kan följa och presentera resultatet på bästa möjliga sätt. I detta avsnitt kommer vi ge tips och dela med oss av våra erfarenheter hur en portal kan struktureras och byggas.
Portalens övergripande struktur
Följ dialogens struktur
Att följa dialogens struktur betyder helt enkelt att portalens rapportmeny och objekt (grafer) har samma ordningsföljd som frågorna i dialogen. Genom att strukturera portalen på detta sätt så underlättar ni för användare att följa med på respondenternas "resa" genom enkäten och därmed få förståelse i vilket sammanhang frågorna ställs. Det är enkelt för användaren att hitta följdfrågor (fördjupningsfrågor) som ställs i enkäten och kan smidigare göra djupare analyser av resultatet.
Det blir också enklare för användaren att följa i vilken del av enkäten och hur många respondenter som väljer att hoppa av enkäten (förutsatt att resultatkällan inte är inställd på att endast importera respondenter som avslutat undersökningen).
En nackdel kan vara att viktiga frågor inte framhävs lika tydligt. För att råda bot på detta kan man i våra system gruppera enskilda frågor och då skapa ett samlat värde av undersökningens viktigaste frågor. Detta kan presenteras på startsidan för att ge användaren en snabb överblick av dessa frågor. Mer om detta finns att läsa i Inställningar i Dialog Manager som hjälper vid analyser i Analytics.
Att följa dialogens struktur i portalen funkar oavsett storlek och typ av undersökning, vi vill dock framhäva att i större mer heltäckande undersökningar är det svårt att hitta en övergripande struktur som passar bättre.
Viktigaste frågorna först
Ett annat alternativ är att strukturera portalen utefter undersökningens kärnfrågor. Det betyder alltså att i portalen så presenterar de viktigaste frågorna först oavsett frågans position i enkäten. Detta gör det väldigt enkelt för användaren att ta del av essensen av undersökningen. En liten risk är att användaren nöjer sig med att se kärnfrågorna och gräver sig inte djupare i något analysarbete som följdfrågor (fördjupningsfrågor) eller resterande frågor i enkäten erbjuder.
Denna typ av struktur i portal lämpar sig främst för löpande/återkommande undersökningar som använder färre frågor, eller använder ett fåtal viktiga frågor och skiftar övriga frågor med jämna mellanrum.
Strukturera rapportsidor
När portalens övergripande struktur är bestämt så kan vi titta närmare på rapportsidorna, det är ju här som ni presenterar all information från undersökningen (exempelvis grafer, dataexporter, ordmoln, inkorgar, svarsfrekvenser).
Sidmall - rapportsidans struktur
Sidmallar erbjuder olika utseenden och strukturer för hur rapportsidan ska se ut. Trots alla val så rekommenderar vi standardinställningen ReportalWide.
Rapportobjekt - rapportsidans innehåll
När ni väljer att lägga till ett nytt rapportobjekt på en rapportsida så finns det fyra val:
Analytics
Här hämtar ni alla frågor, frågegrupper, indexområden, KPIer, Ordmoln och vyer från resultatkällan i Analytics.
Feedforward
Här hittar ni inkorgen.
Dialog Manager
Här kan ni hämta svarsfrekvens från Dialog Manager.
Övrigt
Här kan ni skapa EFM-uppladdare som möjliggör att skicka ut undersökningar ifrån portalen, visa Monitor Dashboards och framförallt så är det här ni kan skriva statisk text.
Presentera skalfrågor (inklusive indexområden/frågegrupper)
Vi rekommenderar att presentera skalfrågor på följande sätt:
Skapa en ny rapportsida (ReportalWide)
Lägg till ett nytt rapportobjekt, via valet Analytics så kommer ni åt skalfrågan/skalfrågorna genom Fråga eller Frågegrupp/Indexområde
Grunduppgifter - i listmenyn hittar ni skalfrågan/skalfrågorna och kan även lägga till jämförelsestaplar (och totalen för området om ni använder indexområde/frågegrupp)
Graf -