Det finns olika sätt att ta del av resultat i Quicksearchs system, oftast är det via något av nedanstående alternativ:
- Snabbresultat i Dialog Manager
- Analytics
- Workbook
I detta avsnitt kommer vi ge tips och förklara begrepp som kan hjälpa er att komma igång med Workbook.
Grundläggande information
I Workbook samlas och struktureras alla portaler, i dessa portaler bestämmer ni vilket resultat som ska visas genom att koppla en eller flera resultatkällor, vilka grafer som ska visas samt vilka användare som ska få tillgång till portalen. Workbook är helt enkelt ett samlingsnamn för alla portaler. Själva portalerna kan ses som färdiga mallar för vilket resultat som ska presenteras och hur det presenteras.
Läs mer om vilka inställningar i resultatkällor som följer med till portaler i Workbook.
Grundinställningar i en portal
Det finns många inställningar som kan göras i en portal, allt för att göra arbetet så enkelt och effektivt som möjligt för slutanvändaren, men samtidigt innebär det många val för er som administratörer. Det är en fin gräns mellan att användare upplever portalen som flexibel och erbjuder många val för djupare analyser och att portalen istället känns svårhanterlig. Här listas några grundinställningar som kommer hjälpa er i portalarbetet.
Huvudmeny -> Inställningar -> Utseende
- För att arbeta i den senaste versionen rekommenderar vi att ni använder "Workbook3ResultPortal" som skal
- En bild i portalhuvud (topplogga) passar bäst att vara i storlek 305 x 115
- Undvik att använda egen css eller javascript i editorn (Quicksearch kan inte garantera att utseende och funktioner funkar som det ska om egen css eller javascript används)
Huvudmeny -> Resultatportal
Detta är portalens redigeringsläge och är endast tillgängligt för användare som är Superadministratörer. I vänstermenyn kommer ni åt tillagda rapporter (resultatkällor från Analytics) och genom att högerklicka på en rapport kan ni komma åt Redigera inställningar. Här rekommenderar vi att ni:
- Använder samma inställningar som Analytics för både Rapportinställningar och Utseende på diagram (redan förvalt i systemet)
- Aktiverar så att Frågefiltermenyn anpassas efter tidigare val
- Skriver in att Max antal svarsalternativ vid menyanpassning är 500
- Skriver in att Max antal frågor i quickfilter-menyn som visas utan att fällas ihop är 2.
Att använda samma rapportinställningar samt utseende på grafer som i Analytics är standardinställningar som i allra flesta fall är att föredra. Resterande tre inställningar underlättar användningen av filtermenyn för slutanvändaren. Filtermenyn kommer då anpassa nedbrytningsfrågor och filter utefter aktuell filtrering (annars visas alltid alla nedbrytningsfrågor/filter) samt visa tillräckligt många svarsalternativ och frågor vilket gör menyn lätthanterlig.
Ska portalen visa resultat för löpande undersökningar så rekommenderar vi också att ni Möjliggör tidsserier och väljer År, Kvartal, Månad och Vecka som förinställda Synliga element vid tidserier.
Huvudmeny -> Organisation -> Hantera personer
Här hanterar ni som administratörer samtliga användare (även kallat personer i denna del av systemet) i portalen, vilka uppgifter användarna har, deras behörigheter (vad de kan se i rapportmenyn och vad de kan använda för filter/nedbrytningsfrågor) och kan skicka/återställa inloggningsuppgifter.
Användare placeras i grupper (en eller flera) och det är i grupperna som ni kan styra rättigheter/behörigheter för användarna i gruppen. Genom att högerklicka på en grupp kommer ni åt Redigera rättigheter, därigenom finns det två huvudmenyer som är bra att känna till, Analytics och Startsida.
Analytics
Här kommer ni åt alla Nedbrytningsfrågor, Filter, Kpier, eventuell organisationsstruktur samt Jämförelseindex som skapats i resultatkällorna i Analytics. Även rättigheter till portalens Rapportstruktur justeras i denna vy.
Viktigt att notera är att rättigheter som finns i grupper läggs på alla användare/personer som är placerade i grupperna. Exempelvis, om en användare befinner sig i två grupper, där ena gruppen har inställt att endast visa nedbrytningsfråga "Land" och den andra gruppen har inställt att endast visa nedbrytningsfråga "Stad". Då kommer användaren ha behörighet att se både "Land" och "Stad" bland nedbrytningsfrågorna.
Startsida
Här bestämmer ni vilken sida i portalen som ska vara startsida för användarna i gruppen (se till att användarna har tilldelats behörighet till sidan). På samma sätt som övriga rättigheter funkar i grupperna så läggs alla startsidor till på alla användare i grupperna. Det vill säga, om en användare är placerad i två grupper som använder sig av två olika startsidor så kommer rättigheterna att krocka och användaren kommer att hamna på startsidan från den första gruppen som den blev tilldelad till. För att ha bättre koll på alla användares behörigheter så försök att undvika att användare befinner sig i flera grupper som alla använder unika startsidor.