I detta kapitel ska vi gå igenom följande inställningar i dialoger, bland respondenter och i snabbresultatet som påverkar och hjälper analysarbetet i Analytics:
- Justera frågans rubrik i grafen samt slå samman frågor från olika dialoger med hjälp av resultatrubriker
- Skapa nedbrytningsfrågor från dialogen med hjälp av segmenteringsfrågor och bakgrundsdata
- Gruppera viktiga frågor med hjälp av indexfrågor och frågegrupper
- Justera indexuträkningen av skalfrågor
Dialog
Resultatinställningar visas när ni klickar på Redigera på en fråga i dialogen. Här hittar ni fyra inställningar som kan hjälpa er i analysarbetet i Analytics:
- Resultatrubrik
- Segmenteringsfråga
- Indexfråga
- Matcha svar mot bg-data
Resultatrubrik
Resultatrubriker styr frågans rubrik i grafer samt om flera frågor ska slås ihop i en samlad graf, i kapitlet "Kom igång med dialoger" så går det att läsa mer om resultatrubriker i stycket Underlätta resultathanteringen med Resultatinställningar.
Segmenteringsfråga
Genom att göra en fråga i dialogen till en segmenteringsfråga så kan ni bryta/filtrera resultatet på svarsalternativen i segmenteringsfrågan. Om ni exempelvis ställer en fråga om ålder i enkäten och svarsalternativen på frågan är:
- Under 20 år
- 21-30 år
- 31-40 år
- 41-50 år
- Över 50 år
Då kommer ni kunna använda svarsalternativen som nedbrytningsfrågor/filtreringar i analysarbetet. Ni kan då alltså titta på enskilda frågor eller hela undersökningen utifrån hur de som är mellan (exempelvis) 21-30 år har svarat.
Indexfråga
Genom att göra en fråga i dialogen till en indexfråga så kan ni gruppera de viktigaste frågorna i enkäten. Det är endast skalfrågor som kan göras till indexfrågor och alla frågor som inkluderas i index måste ha samma skalvärden, exempelvis 1-6.
Samtliga indexfrågor bildar i Analytics ett totalindex som kan visas som jämförelse tillsammans med andra frågor i grafer under Frågegrupper och Indexområden.
Matcha svar mot bg-data
Genom att använda denna funktion så kan ni koppla ihop en fråga med en bakgrundsvariabel.
Detta är användbart om ni vill samla in bakgrundsinformation av respondenter samt inte belasta dem med samma frågor vid varje utskick.
Denna funktion fungerar så här:
- Man väljer ett fält från mottagare som matchas med en fråga.
- När personen sedan kommer till denna fråga i dialogen så körs en check som kollar om personen har något sparat på sig i sin bakgrundsdata som matchar svarsalternativen på frågan.
- Om den hittar en "träff" så skrivs svaret in automatiskt och respondenten hoppar automatiskt vidare till nästa fråga utan att märka någonting.
- Om den inte får en träff, t.ex. om det är tomt eller bakgrundsinfon inte stämmer överens med svarsalternativen så får respondenten svara på frågan och svaret uppdateras sedan på respondenten. Dvs. nästa gång respondenten kommer till samma fråga i samma dialog så uppfylls villkor och denne hoppar över frågan.
Respondenter
Samtliga respondenter kan ha bakgrundsdata (bg-data) skrivet på sig, antingen skapas detta via funktionen "Matcha svar mot bg-data" eller att ni som administratörer skriver in informationen själva. I Analytics går det att skapa variabelfrågor av bakgrundsdata, detta betyder att på samma sätt som segmenteringsfrågor skapas genom respondenters svar i en enkät, så kan bakgrundsdata från respondenter användas som nedbrytningsfrågor/filtreringar.
Exempelvis, om ni har bakgrundsdata på vilket land respektive respondent bor i så kan ni i Analytics kolla på enskilda frågor eller hela resultatet utifrån de länderna.
Organisationsträd
Används ofta för medarbetarundersökningar där man vill spegla sitt företagets organisationsstruktur för att lättare kunna utläsa resultatet per avdelningsnivå. För att ändra namn i en avdelning/grupp i organisationsträdet så att det syns i Analytics behövs det göras i respondentgruppen i Dialog Manager.
Snabbresultat
I Snabbresultatet finns Resultatinställningar som gör det möjligt att gruppera frågor i så kallade frågegrupper samt indexområden. Det är även här ni kan ändra i vilken ordning indexuträkningen för skalfrågor sker.
Frågegrupp
En frågegrupp innebär att gruppera utvalda envals-/matrisfrågor (eller bara enskilda underliggande frågor i en matris) så att de kan presenteras tillsammans i en graf. Förutsättningen för att alla frågorna i en frågegrupp ska kunna visas tillsammans är att svarsalternativen är samma för alla frågorna.
Frågegrupper är användbart i de fall en dialog innehåller flera frågor inom en kategori, exempelvis i medarbetarundersökningar kan det vara frågor om arbetsklimat och i kundundersökningar om köpupplevelsen. Frågegrupper gör det möjligt att samla alla frågor i en graf istället för att visa en graf per fråga.
Indexområde
Indexområden fungerar på samma sätt som frågegrupper men det är endast indexfrågor som går att samla i ett indexområde.
Som vi skrev tidigare bildar samtliga indexfrågor ett totalindex. Ibland kan det även vara önskvärt att skapa grupperingar inom indexfrågorna, exempelvis en medarbetarundersökning kanske innehåller totalt 12 indexfrågor som behandlar 4 olika områden (arbetsklimat, ledarskap, organisation och vision). Indexområden gör det möjligt att presentera alla indexområdena (och totalindex om det är önskvärt) i en graf samt alla enskilda indexfrågor inom respektive indexområde i egna grafer.
Ordning på indexvärden
Förtydligande - Indexvärden är en omräkning av medelvärde och ska inte förväxlas med indexfrågor/indexområden.
Beroende på hur dialogens skalfrågor och svarsalternativ är formulerade så kan ordningen på indexvärden vara av intresse att justera. Ordningen på index kan antingen vara stigande eller fallande och handlar om hur Analytics ska presentera indexvärdet för att förtydliga/visualisera vilken ände av skalan (0%-100%) som ska värderas som negativt/positivt.
Stigande index
Betyder att "0%" värderas som positivt och "100%" negativt. Exempel:
Frågetext: "På min arbetsplats finns det ingen tid för återhämtning"
Svarsalternativ: En svarsskala från "1 - Instämmer inte alls" till "6 - Instämmer helt".
Respondenter som svarar "1 - Instämmer inte alls" tycker alltså att det finns tid för återhämtning. Använder er dialog frågor som liknar exemplet så rekommenderar vi att ni använder stigande index.
Fallande index
Betyder istället att "100%" värderas som positivt och "0%" negativt. Exempel:
Frågetext: "På min arbetsplats finns det tid för återhämtning"
Svarsalternativ: En svarsskala från "1 - Instämmer inte alls" till "6 - Instämmer helt".
Respondenter som svarar "1 - Instämmer inte alls" tycker alltså att det inte finns tid för återhämtning och använder er dialog frågor som liknar exemplet så rekommenderar vi att ni använder fallande index.
Viktigt att notera är att alla ändringar/tillägg av frågegrupper/indexområden som görs efter att valda publiceringar lagts till i Analytics så krävs det en full uppdatering av resultatkällan.