I alla undersökningar som genomförs bör man sträva efter en så hög validitet och reliabilitet som möjligt.
Med validitet avses om vi mäter det som i sammanhanget är relevant. Det vill säga besvarar vår empiri den frågan vi har ställt, är frågorna valida i sammanhanget? Det handlar egentligen om att använda rätt sak, rätt fråga, vid rätt tillfälle.
Reliabilitet avser huruvida vi mäter på ett tillförlitligt sätt. Har vi på ett pålitligt, korrekt och noggrant sätt mätt det vi har för avsikt att mäta? Om vi ställer fel frågor, men gör det på ett omsorgsfullt, noggrant och genomtänkt sätt får vår undersökning låg validitet men hög reliabilitet.
Om vi använder mycket väl testade och omsorgsfullt utarbetade frågor men ställer dem i en stressig miljö utan chans till eftertanke eller reflektion för informanten då får vi en under-sökning med både låg validitet och reliabilitet därför att en hög validitet också förutsätter en hög reliabilitet.
Vi har funderat igenom våra frågeställningar i den omfattning att vi tror oss veta att de är valida för det ändamål vi avser att använda dem i. Det vill säga att de sammantaget ska ge oss en bild över hur medarbetaren ser på sig själv, sitt team, sin chef och sin arbetsgivare. Hur uppfattar man som medarbetare det sammanhang man ingår i? Vi tror, genom det vi har tagit del av kring forskning inom området, att detta ska hjälpa oss att finna nycklar, faktorer eller idéer kring hur man kan stimulera och motivera personalen och på så vis kunna förmedla faktorer som främjar arbetstillfredsställelse till företagsledningen inom Företaget och andra intresserade av ämnet.
Konkreta exempel på vårt arbete med att säkerställa reliabilitet och validitet är:
• Reflektioner av placeringen av frågorna i enkät, studerat och jämfört resultatet vid ändringar under utvecklingen av vår MI modell.
• Jämför resultat under tid från ett stort antal medarbetarundersökningar.
• Formulerat frågor så att de 1. är tydliga 2. har ett enkelt språk, 3. är lättfattliga, 4. har tydliga definitioner, 5. undviker att vara ledande eller värdeladdade, 6. undviker att vara hypotetiska 7. undviker att vara negerande (negativ frågeställning, t.ex. jag anser inte)
• Kvalitativa studier i samband med framtagande av undersökningen, t.ex. intervjuer med svarande från olika branscher och bakgrunder om hur de tolkar frågor samt vad som varit grunden för deras svar.
Quicksearch strävar alltid efter hitta statistiska metoder som minimerar antalet frågor och de metoder som utvecklar undersökningsbranschen.
Vi menar också att vi genom information och på de sätt som undersökningarna genomfördes har säkerställt att en hög reliabilitet för undersökningen har erhållits.